Mindfulness i vardagen

Never look back, never look forward. Remain present in this precious moment with all you got, whatever that is for now is enough/Marlene

Vad egentligen hindrar oss från att bli närvarande? I mitt fall och säkert många andra är att man kan inte släppa vissa saker som har hänt, det kan ha varit för 10 år sedan eller igår. Det kan även vara att man är ständigt orolig över framtiden så att man inte njuter i nuet. Jag hade svårt för båda två. I vissa perioder hade jag svårt att släppa taget, andra var jag orolig eller såg fram emot det som skulle komma, eftersom jag fann ingen ro i nuet. Det åt up min energi och gjorde att jag blev ännu mer olycklig och ängslig. 

När man tittar tillbaka eller när man tittar framåt man riktar sin energi åt saker som man inte kan påverka. Vi kan inte ändra dåtiden, vi kan inte förutse framtiden. Det enda vi kan göra är att leva här och nu. Men varför är det så svårt? 

Jag lärde mig genom yoga och meditation att centrera mig i nuet, att vara riktig närvarande kropp, sinne och själ. Min bästa verktyg är andningen. Det hjälper mig att förankra mig, att släppa det som har hänt med mer smidighet, att lugna min oro kring saker som jag inte kan styra. Det hjälper mig att förbli fokuserade i mitten av alla distraktioner som finns omkring mig. Det är livets bästa gåva att andas medvetet. Jag kände panik ibland när jag märkte att jag inte andades medvetet, hur kunde jag överleva det???Men kroppen har en förmåga att överraska oss.

Att lära mig att andas ordentligt har räddat min nutid.

Jag brukar säga till mina deltagare på yogakurserna: att yoga utan att andas medvetet är som att dansa utan musik”. Jag inspirerar de att andas djupt med stöd av magen då är där det mycket livskraften sitter i (solarplexus-chakra).

Att kontrollera andningen gör att man blir mer närvarande. Andningsövningar hjälper oss att reglera, balansera fysiskt och mentalt. Det hjälper även att expandera och känna sig i harmoni med sig själv och universum.

Jag uppmuntrar dig att ta en liten paus från aktiva vardagen då och då. Bara var med dig själv utan distraktioner och rikta din uppmärksamhet mot din andning. Observera hur du andas utan att försöka påverka det. Bara var här och nu med din andning. Det är första steget mot ett mer mindful vardag.

bild:Marlene

Publicerad av Marlyn

Yogi & intuitive artist 💝 Big welcome to my blog and be inspired! ;) <3 More info visit: www.yogi-heart.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: